Olimpia 2016 - Friss hírek

Vízilabda Rióban: pofon a vízben, a parton és a sportágnak is

Korábban a témában:

„Kérjük, fejezzék be az olimpia vízilabdatornáját és ne hirdessenek győztest” – mérgelődik az olasz waterpolopeople.com oldal, miután bohózatnak nevezi a riói csoportmérkőzések utolsó fordulóját.

Tényleg az volt, mások szerint a műfaj inkább tragikomédia. Nézzük a legfontosabb eredményeket:

Egyesült Államok-Olaszország 10-7
Montenegró-Spanyolország 9-9
Franciaország-Horvátország 9-8 (!)
Ausztrália-Görögország 12-7

A francia-horvát mellé azért tettünk felkiáltójelet, mert az a forgatókönyv a non plus ultra, a leginkább ciki történés. Ezek csak az utolsó kör eredményei.

Az olimpia elején feltűnően sok döntetlen született, a magyar válogatott is háromszor ikszelt, de ezek nem voltak különösebben gyanúsak, a cikk apropójául szolgáló jelenség dacára azért az élmezőny tényleg elég szoros. A csoportkör végén például Ausztrália és Egyesült Államok esett ki ötödikként, mindkét csapat tétmeccsen verte tavaly Bergamóban a magyar válogatottat.

Csak elkerülni a szerbeket

Mondjuk Szerbia két góllal kikapott Brazíliától, itt azért elgondolkodtunk azon, vajon a rettentő nyomás miatt roppannak össze rendre a szerbek az olimpiákon, vagy valami másról lehet szó – amellett, hogy a brazilokat irányító Ratko Rudics edzőpápa munkája megkérdőjelezhetetlen.

Az izgalmas csoportkörök utolsó állomásán aztán valóban felborult minden, egyszerűen senki sem akart a B csoportból játszani az A csoport negyedikjével, a szerb válogatottal.

Ezért születtek a furcsa eredmények. Az olaszok kikaptak az amerikaiaktól, és a franciák megverték a horvátokat. Mindezt folyamatában, reagálva a korábbi történésekre.

A magyar válogatott „megúszta”

Benedek Tibor csapata tudatosan vagy csak a sors keze által, de már a játéknap előtt védett helyzetben volt: neki ugyanis mindenképpen győzni kellett a továbbjutáshoz és a csoportelsőséghez – ez végül össze is jött Brazília ellen (10-6).

A mindenkori magyar válogatottra sosem volt jellemző a matekozás, talán egy eset kivételével, 2002-ben a patraszi Világliga-döntőben az oroszok elleni utolsó előtti meccsen éppen olyan eredmény született, ami mindkét válogatottnak jó volt – meg is büntette mindkét csapatot a nemzetközi szövetség.

Magának ássa a sírt a sportág?

Persze egy olimpián, a legnagyobb érdeklődés övezte eseményen szórakozni, az már azért más tészta. Éppen ezért buktak ki az olaszok (is), Mario Corcione rövid jegyzetében a coubertin-i eszmék megcsúfolását vélte felfedezni a riói medencében.

Pofon a parton, pofon a sportágnak?

Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya ad egy sallert Alessandro Norának. Csak nem azért, mert véletlenül nyerni szeretett volna az olasz játékos? (Gonoszak vagyunk.)

Az olasz kolléga emlékeztet: a sokszor érdektelenségbe fulladó vízilabda olimpiai részvételét kockáztatják az ilyen események, amelyek a tiszta játék félreállításában öltenek testet. Szerinte az augusztus 14-i, riói események után még nagyobb a kockázata annak, hogy a vízilabda lekerül a programról.

Ezt említette meg egyik Facebook-bejegyzésében Fodor Rajmund, kétszeres olimpiai bajnokunk is. Nem nyilvános poszt volt az övé, de bizonyára nem sértődik meg, ha most idézzük:

Azért ne lepődjünk majd meg, ha esetleg a szeretett sportágunkat ezek után a mai furcsa eredmények után esetleg törölnékn a következő olimpiák műsoráról. És az úszás sem tud akkora védőköpenyt biztosítani, ami alól ezek a szégyenteljes/undorító eredmények és a mögöttük mutatott tartalom ki ne látszódna.

Nem a sportág a felelős a blamáért

Másnap is téma a vasárnapi meccssorozat. Gergely István, aki a férfiválogatott jelenlegi csapatvezetője, kapusedzője szintén a Facebookon mondta el véleményét – egy olyan cikk kapcsán, amely már a szinte „elvárandó” kizárást emelte ki a történések után.

„Ez a felesleges hisztizés meg hangulatkeltés elég szórakoztató. Az, hogy születnek furcsa eredmények, nem sportág-specifikus dolog. Ez bőven előfordul más sportágaknál is. Talán azt is kijelenthetjük, hogy a kétes eredményekért nem a sportág, hanem annak egyes szereplői a felelősek (egyéni vagy csapatszinten). Okoskodók, ügyeskedők mindenhol vannak. A tegnapi mérkőzésünkön 15 000 néző volt. Ez és természetesen még sok minden más is számít a sportág fejlődése szempontjából, ami döntően a nézőszámhoz, a sportág iránt érdeklődők számához köthető. De az eredményekhez kevésbé. Ez max. annyiban, hogy aki nyer, annak a szurkolói jobban örülnek. És persze a média. A legfontosabb minden sportág életében. Ezért jó minden hír, ami felhívja a sportágra a figyelmet. Ha ebből a szempontból vizsgálom a cikket, akkor viszont nem is olyan rossz, hogy megjelentünk.”

A horvátok is belementek…

Tavaly Bergamóban, a Világliga Szuperdöntőjében a horvát válogatott hatalmas meglepetésre kikapott Brazíliától. Akkor mindenki bundát emlegetett, kétségtelenül nagy összeget lehetett nyerni egy brazil sikerrel, elvégre Rudics még a munka elején járt akkor a csapatával.

Ez jelenti a másik veszélyt a pólóra, de minden sportágra: a sportfogadás. Sokak szerint amíg lesz, mindig meglesz az újabb kiskapu: a meccsek manipulálása.

Érdekesség, hogy az olaszok tegnapi, amerikaiaktól elszenvedett veresége után nyomban csökkent a franciák horvátok ellen aratott esetleges sikerére vonatkozó odds. Nem véletlenül, mint később kiderült.

A horvátok tehát megerőszakolták magukat, és elbukták a franciák elleni meccset, és ez a bukta most egészen biztosan tudatos volt, szemben a tavalyi véleményes vereséggel.

S mit ad ég? Éppen Brazília-Horvátország mérkőzést rendeznek a negyeddöntők során Rióban. Ott már nem lesz mese.

Azért vannak kemény csaták a vízben: a horvátok kapnak egy pofont Figliolitól:

S még térjünk vissza egy kicsit a franciákra is! Az áprilisi trieszti olimpiai kvalifikációs tornán is érintettek voltak egy gyanús meccsben: Kanadával játszottak az utolsó csoportmérkőzés alkalmával, a meccs tétje az volt, ki végez a csoport második helyén, ahol egyébként egyik válogatott sem akart végezni. Merthogy az olimpiáért a csoport másodikja a másik négyes harmadikjával, Spanyolországgal mérkőzött volna. Harmadikként viszont a jóval gyengébb erőt képviselő Hollandia jött, azaz Kanada és Franciaország sem erőltette meg magát. Egy félidőn át szenvedtek a csapatok, aztán Kanada megelégelte ezt az arcpirító passzivitást, és beletörődött abba, hogy a mecset bizony megnyeri.

Megnyerte, jött Spanyolország, és jött a vereség, a spanyolok mentek az olimpiára. Ahol most megnyerték a B csoport küzdelmeit.

A franciák a hollandokat verték, igaz, csak büntetőkkel.

Az olimpia negyeddöntőkben már senki sem fog trükközni, de hogy mi lesz a végső lecsengése a történteknek, azt egyelőre nem tudni.

A riói csoportok végeredménye:

A csoport:

1. Magyarország 7 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Brazília 6 pont, 4. Szerbia 6 pont, 5. Ausztrália 5 pont, 6. Japán 0 pont

B csoport:

1. Spanyolország 7 pont, 2. Horvátország 6 pont, 2. Olaszország 6 pont, 4. Montenegró 5 pont, 5. Egyesült Államok 4 pont, 6. Franciaország 2 pont

A negyeddöntőkben:

Magyarország-Montenegró
Görögország-Olaszország
Brazília-Horvátország
Szerbia-Spanyolország

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!