Olimpia 2016 - Friss hírek

“Épp történelmet írok, erre beszólnak a hajamra”

Nincs ország, ami az olimpiára otthon hagyná a problémáit: amikor a nemzetek küldöttei összegyűlnek, pontos kórképet kapunk a világban zajló konfliktusokról. Úgy tűnik azonban, idén egy országhatárokon átívelő ügy váltja ki a legtöbb indulatot.

Örökké terítéken van a női sportolók szerepe, sokan pedig már az első naptól szexizmust kiáltottak a riói játékokkal kapcsolatban.

Sosem volt aktuálisabb a kérdés, hiszen rekord mennyiségű női játékos vesz részt az olimpián: Rióban az összes versenyző 47,7%-át teszik ki.

Helytálló lehet-e férfiakhoz mérni a női atléták teljesítményét? Figyelembe kell-e venni, ha egy versenyző menstruál? És mi van, ha egy olimpikon sminkel vagy épp fejkendőt hord? Fura dilemmák is felmerültek az idén.

Úgy úszik, mint egy férfi

Nem is kell messziről kezdenünk: nemrég az amerikai NBC csatorna kommentátorára akadtak ki, mert Shane Tusupot, a háromszoros olimpai úszóbajnok Hosszú Katinka férjét és edzőjét jellemezte.

Itt a férfi, aki azért felelős, hogy teljesen új úszót faragott a feleségéből

– jelentette ki Dan Hicks, akinek szavai széles körű felháborodást váltottak ki. A Huffington Post össze is szedett még néhány hasonló ügyet:

  • A mai napig bevett dolog a versenyzőkre lányokként hivatkozni. Hiába felnőtt nők, akik versenyeznek.
  • Corey Cogdell, amerikai agyaggalamblövész neve például be sem került a Chicago Tribune híradásába. A lap fontosabbnak találta hangsúlyozni, hogy a bronzérmes olimpikon férje a Chicago Bears amerikai focicsapat játékosa.
  • Alexa Moreno-t, a 22 éves mexikói tornászt csúnyán meghurcolták, még disznónak is nevezték a testfelépítése miatt, annak ellenére, hogy remekül helytállt a játékokon. Az amerikai Gabby Douglas tornászt pedig azért kritizálták, mert a haja kócos és fésületlen.

Érted, épp történelmet írok, erre beszólnak, hogy milyen a hajam

– akadt ki maga a sportoló is egy interjúban.

Gabby Douglas Fotó: Toshifumi Kitamura/ AFP
Gabby Douglas
Fotó: Toshifumi Kitamura/ AFP
  • A Fox news még arról is vitát indított, hogy kell-e a női versenyzőkre smink. Mégis, mennyiben befolyásolja ez a teljesítményüket?
  • Andy Murray skót teniszező maga oktatta ki a BBC showműsorának vezetőjét, hogy – annak állításával szemben – nem ő az első ember, aki két aranyat nyert teniszben: az amerikai Serena és Venus Williams fejenként négyet-négyet nyertek, valamint szintén emberek.
  • Amikor pedig az amerikai Katie Ledecky megdöntötte a saját maga által felállított világcsúcsot 400 méteres gyorsúszásban, annyian hasonlítgatták férfiakhoz, hogy az NBC egy másik kommentátora végül kifakadt:

Katie Ledecky-re sokan azt mondják, hogy úgy úszik, mint egy férfi. De ez nem igaz. Katie Ledecky úgy úszik, mint Katie Ledecky.

Az persze nem elvárható, hogy ne vegyük figyelembe a sportolók biológiai különbségeit. Erre emlékeztet a kínai úszó, Fu Yuanhui, aki negyedikként ért célba a 400 méteres vegyes váltó úszáson, és bevallotta: azért szerepelt gyengébben, mert aznap kezdett menstruálni.

Ezzel azonnal megnyerte a kínai internetet. Az országban sokan vele érezhetnek, tekintve, hogy tampon sem igazán kapható, sőt a legtöbben félnek is a felhelyezésétől. Még meglepőbb, hogy a BBC megkérdezett szakértője szerint

az olimpiai játékokon is jobbára tabunak számít a menstruáció.

A férfi edzőkkel eleve nehéz megosztani a problémát, ami azonban nagyon is kihatással lehet a sportoló teljesítményére: sok nőnél okoz például vashiányt, ami csökkentheti az állóképességet.

Csodálom Fu-t, hogy így is versenyzett, és felvállalta a problémáját. A menstruáció erősen befolyásolhatja az eredményt, különösen a fájdalom. Ha negyedik lett, akkor is büszke vagyok rá!

– írja egy kommentelő.

Még mindig megosztó a fejkendő

Van, hogy az olimpián kiéleződnek az egyébként is meglévő nemzetközi ellentétek, mint az egyiptomi dzsúdós esetében, aki nem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével, vagy az észak- és dél-korai tornászlány egymásra találása és közös szelfije kapcsán, amit hamar felkapott az internet.

Fotó: Yasuyoshi Chib
Fotó: Yasuyoshi Chib

Egy másik, gyorsan terjedő kép a nők megjelenésével foglalkozik: lerágott csont és meddő vita, hogy szabadságot fejez-e ki vagy épp korlátoz az önként viselt fejkendő, ám a muzulmán nők öltözete állandó téma az olimpia kapcsán.

Az egyiptomi-német röplabdameccset láthatjuk, ahol egyik oldalt hidzsábban (fejet takaró kendőben) és hosszú ujjúban, a másik oldalt aprócska sortban és felsőrészben üti a labdát a női játékos.

A hosszú ujjú felsőket a 2012-es, londoni olimpia alkalmával engedélyezték először, épp a kulturális különbségek miatt.

Tíz éve hordok hidzsábot, és nem tart vissza a dolgoktól, amiket szeretek. Ilyen a strandröplabda is

– mondta Doaa Elghobashy, a lefotózott egyiptomi versenyző. Egy kommentelő szerint például

Ez tök jó, egységet fejez ki. Mindenki szabadon kell, hogy követhesse a vallását.

Nem így Veronique Lebar, aki a francia sport és etikai bizottság elnöke:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság politikai nyomás alatt áll, mikor az etikai kódexet kéne követnie. Ez az egyenlő bánásmódot írná elő. Mindenki tudja, hogy a hidzsáb veszélyes viselet a sportolóknak, dzsúdóban például fulladáshoz vezethet.

Vitán felül örömteli pillanatokat élt mindenesetre át az az iráni lány, aki a The Independent-nek nyilatkozott. Most először, az olimpián szurkolhatott az otthoni röplabdacsapatnak, mert Teheránban – a szigorú vallási előírások értelmében – államilag tiltott a stadionokba belépnie is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik