Olimpia 2016 - Friss hírek

Nézem Szivós Mártont és megszakad a szívem

Persze a többiekért is. Mind a tizenháromért. De Szivós Marciért különösen. Amikor a Montenegró elleni 9-9-es döntetlennel végződő és büntetőkkel elbukott negyeddöntő után Berkesi Judit, a Telesport riportere a miértekről faggatta, valahogy furcsán csillogott a szélső szeme. Gyanítható, nem csak a klórtól.

Egy álomnak vége, de van még mérkőzésünk és szeretnénk becsülettel helyt állni ezeken is. Nagyon szeretnénk megszerezni az ötödik helyet.

Bár nem Szivós a csapat kapitánya, a bukás után alig öt perccel mégis ő, a keret legidősebb tagja állt bele a nehéz helyzetbe, ő foglalta össze velősen a lényeget, határozta meg az új célt.

A Bp. Honvéd pólósa csak négy évvel fiatalabb az 1976-77-es, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Biros Péter nevével fémjelzett, háromszoros olimpiai bajnok nagy generációnál. Valahogy az élet mégis úgy hozta, a kétszeres olimpiai bajnok id. Szívós István unokájának, az olimpiai bajnok ifj. Szívós István fiának nem adatott meg, hogy tagja legyen az Aranycsapatnak.

Bár 2004. júliusának közepén még aranyat nyert a válogatottal a Világligában, egy hónappal később Kemény Dénes nehéz döntés előtt állt. Akkor még volt bőven kiből válogatni és végül úgy döntött, Szivóst hagyja ki az athéni utazó keretből. 2007-ben még tagja volt a Melbourne-ben világbajnoki ezüstöt szerző csapatnak, de 2008-ban nem ülhetett fel a Pekingbe tartó járatra.

Bár mindig tűzközelben volt, egyszer sem utazhatott.

A riói tizenhármak közül mindenki fiatalabb nála, de míg ő csak álmodozott az olimpiáról, Hosnyánszkynak, Kis Gábornak és a Varga-fivéreknek Kínában már aranyat akasztottak a nyakába. Aztán Londonban lehetőséget kapott, ötödik hely lett a vége. De álmodott tovább és ettől még a 2014-es szívműtétje sem tántorította el.

Kedd délután kiderült, ugyan Rióban még egyszer sem hagyta el a medencét vesztesen a rendes játékidő után, most sem sikerül elérnie. Ehhez képest még ő vigasztalta a medence partján sírva fakadó 19 éves Manhercz Krisztiánt (nyitóképünkön fent), de az olimpiai bajnok, amúgy csapatkapitány Varga Dénest is (lent).

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Szivós Márton augusztus 19-én, a riói olimpia férfi vízilabda döntője előtt egy nappal lesz 35 éves. Aranyos születésnapi bulit álmodott magának, nem az lett belőle. A baj az, bár hatalmas és mindent kibíró szíve van, nem valószínű, hogy még egy olimpia belefér pályafutásába.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik