Olimpia 2016 - Friss hírek

Benedek Tibor: Az én felelősségem az elveszített büntetőpárbaj

Hatalmasat küzdött kedden a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpia negyeddöntőjében, mégis csalódottan hagyták el a játékosok a medencét. Montenegró már 4-1-re és 5-2-re is vezetett, Benedek Tibor csapata azonban egyenlíteni tudott, 9-9 lett a rendes játékidő. Az ötösöknél aztán magyar oldalon Vámos Márton és Hosnyánszky Norbert is rontott, a túloldalon csak egy kihagyott dobás volt, így a montenegróiak jutottak be az elődöntőbe.

A csoportmeccsek után a szövetségi kapitány azt mondta, verekedős meccsre számít. Ehhez képest Montenegró kedden vízilabdázott, elég jól ráadásul.

„Nem működött a szoros emberfogásunk, túl könnyen feljuttatták a labdát, nagyon könnyen szereztek gólokat. Radovicnak volt az a találata, amikor hárman voltunk előtte, nem jellemző ez ránk. 1-4-nél már túl nagy volt a különbség, utána ők teljesen lelassították a játékot, sokat blokkoltak, mi pedig nagyon rosszakat lőttünk két negyeden keresztül. Kilenc lőtt gólnak elégnek kellene lennie Montenegró ellen, most nem volt elég, csak egy döntetlenre.”

Benedek szerint az ötméteres párbaj is a játék része, ebben most gyengébbek voltunk.

Én jelölöm ki a játékosokat és a sorrendet is a büntetőknél, ez az én felelősségem abszolút.

A csoportmeccsek utolsó fordulójában mindenki taktikázott, adták le sorra a meccseket a nagyok, hogy minél kedvezőbb legyen számukra a negyeddöntő. Megkérdeztük erről is a szövetségi kapitányt:

„Én nem foglalkozom ezzel. Nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a meccseket.

Hogy a szabályok lehetőséget adnak a csalásra, azt nem az én felelősségem megoldani.

Ha a csoportelsőség rögtön elődöntőt érne, ahogy régen volt, akkor nem történhet olyan, hogy bárki is okoskodik az eredménnyel, mert mindenki első akar lenni. Nagyon egyszerűen meg lehet oldani.”

Varga Dánielnek nem ment ezen a meccsen a góllövés, három dobásából egy sem akadt be, igaz, a maga büntetőjét kíméletlenül bevágta az ötösöknél. Szerinte az egész csapat rosszul játszott.

„A végén jobban kellett volna lőni az ötmétereseket, de rögtön eszembe jut, hogy nem játszottunk jól. Az, hogy egyáltalán ötösök voltak, az a szívünknek köszönhető.

De az olimpia leggyengébb játékát mutattuk ma.

Sorozatosan olyan hibákat követtünk el, amiről előtte beszéltünk. Bravúr volt a részünkről, hogy visszajöttünk, úgy éreztem, hogy nálunk volt a lélektani előny. Úgy emlékszem, én minden ilyen meccset megnyertem az ötméteresekkel, de úgy látszik, ez az előny most az első védésnél elveszett.”

Vargától is megkérdeztük, mi a véleménye a csoportkörös taktikázásról:

Tegyen igazságot, aki akar, én a munkában, a becsületben hiszek. Sajnos ez most nem kamatozott.

Szivós Márton szerint a csapat bebizonyította, hogy van tartása. A büntetőpárbaj pedig már lutri.

„Nyilván nem érzem jól magam, a többiek sem. Volt egy álmunk, amiért küzdöttünk, de már nem fog összejönni. Én büszke vagyok a magyar válogatottra, bizonyítottuk, hogy micsoda tartás van bennünk. Felálltunk az elején is, a közepén is és a végén is. Az ötméteres már szerencsejáték.”

Az ötödik hely most már a csapat célja, ehhez két mérkőzést kellene nyerni. Az első ellenfél a brazil-horvát párharc vesztese lesz.

A nyitóképen Manhercz Krisztián, Varga Dénes és Nagy Viktor az ötméteresek alatt. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik