Olimpia 2016 - Friss hírek

Pars Krisztián 7. lett Rióban, tádzsik győztest avattak

A 2012-ben Londonban aranyérmet szerző Pars Krisztián a harmadik helyen jutott be a 12-es döntőbe, ahol nem volt ott a világbajnok lengyel Pawel Fajdek.

Első sorozat

A fehérorosz Ivan Tyihon kezdte a versenyt, 40 évesen, többszörös eltiltás után vett részt újabb olimpiáján, 76 méter 13 centi volt az első dobása. A mexikói Del Real (73.35) után Pars Krisztián volt a harmadik dobó, 74 méter 77 centire vitt a kalapács.

A szlovák Lomnicky (73.33) és a finn Söderberg (72.30) után a moldovai Marghiev előzött először, no nem sokat, 73-31-gyet dobott ugyanis. Nem úgy a katari Ashraf Elseifi, aki 73.88-cal a harmadik helyre ugrott, de rögvest megelőzte a belorusz Kalamoyets a maga 74.22-es eredményével.

Az ukrán Vynohradov 73.39-cel jelentkezett, majd a tádzsik Nazarov rántott egy nagyot, 76.16-tal átvette a vezetést. Az első sorozatban érvénytelent dobott a lengyel Nowicki és a brazil Domingos.

Második sorozat

Tyihon egyből javított (77.43), és Pars is, 75 méter 15-tel tartotta a harmadik helyet, majd Wagner Domingos 71.97-tel megdobta első érvényes próbálkozását. A katari 75.40-nel leszorította a magyar atlétát aztán a képzeletbeli dobogóról, míg Nazarov 77.27-re javított, de nem tudta megelőzni Tyihont.

Harmadik sorozat

Tyihon nem javított tovább, a mexikói Del Real viszont igen, 76.05-tel feljött a harmadik helyre. Pars Krisztiánnak javítania kellett, kicsit javított is, 75.28-ra. A lengyel Nowicki ezúttal érvényeset dobott, 74.97-et, amivel a hatodik helyre pozicionálta magát.

És jött Dilshod Nazarov, 78 méter 7 centijével átvette a vezetést! A legjobb nyolcba utolsóként még a finn Söderberg jutott.

Negyedik sorozat

Pars Krisztián beállt a 75 méter környékére, nem sikerült neki tovább javítani eredményét, így az 5. helyen állt a verseny ezen szakaszában. Del Real a hálóba dobta a kalapácsot, Tyihon meg a szektoron kívülre tette. Nazarovon volt a világ szeme, vajon az utolsó két sorozatra feladja-e a leckét. Nem javított végül.

Ötödik sorozat

Két körrel a vége előtt Pars az 5. helyről várta a folytatást, de Marcel Lomnicky a második dobóként megelőzte, 75.97-tel, a szlovák a negyedik helyre ugrott. Nowicki érvénytelent dobott, hogy aztán jöjjön Pars Krisztián. A magyar atléta megint a 75 méter vonalához közel “talált”, csakúgy, mint a katari Elseify. Tyihon viszont üzent Nazarovnak, 77.79-cel. A tádzsik viszontválaszolt, messzire szállt a kalapács, 78.68-cal megerősítette a vezető helyét.

Hatodik sorozat

Kisebbfajta csoda kellett volna ahhoz, hogy az olimpiára az utolsó pillanatban elutazó, az utóbbi hónapokban komoly sérülésekkel bajlódó Pars Krisztián a dobogóig vesse a kalapácsot az utolsó körben.

A finn Söderberg hálóba dobott, így eldőlt, hogy a 8. helyen zárja az olimpiát. A szlovák Lomnicky nem javított tovább, így nem lett dobogós. A lengyel Nowicki sajnos nagyot javított az utolsó dobására, 77.73-mal a harmadik helyre ugrott, leszorítva ezzel Parsot a pontszerző helyekről.

De lehetett még javítani, a magyar atléta ennek reményében állt oda a hatodik dobásra. Csakhogy hálót ért a kalapács, így eldőlt, hogy hetedik helyen zár Rióban.

Az élbolyban nem történt változás, a Dilshod Nazarov megőrizte előnyét, ezzel Tádzsikisztán első olimpiai aranyérmét szerezte.

A fehérorosz Ivan Tyihon lett a második, a lengyel Wojciech Nowicki a harmadik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik