Olimpia 2016 - Friss hírek

Lilesa: ha visszamegyek Etiópiába, a kormány meg fog öletni

Feyisa Lilesa a kenyai Eliud Kipchoge mögött második helyen futott be a célba, így ezüstérmet szerzett Etiópiának maratonfutásban a riói olimpián.

A sportoló a befutónál, az eredményhirdetéskor, a dobogóra állva, és a sajtótájékoztató idején is keresztet formált a karjaiból, hogy ezzel tiltakozzon az etiópiai népirtás és kegyetlenkedés ellen.

Népemért, az oromókért tiltakoztam. Az etióp kormány megöli a rokonaimat, a barátaimat, a népcsoportot, amihez tartozom. Minden családtagom börtönben van. Ha beszélek velük, bajuk eshet. Megölnek, vagy börtönbe zárnak. Azért tettem keresztbe a karom, hogy kifejezzem támogatásomat az oromóknak

-nyilatkozta a futó, majd azt is hozzátette:

Szörnyű, embertelen kormánya van az országnak, amelyet sajnos az angol, a francia és az amerikai kormány is fegyverekkel támogat. Az utóbbi kilenc hónapban több, mint 1000 ember halt meg, nagyon veszélyes a helyzet. Ha visszamegyek Etiópiába, a kormány meg fog öletni

Az Oromó törzset hagyományosan negatívan kezeli az etióp kormány, a Human Rights Watch adatai szerint a helyi biztonsági erők 400 tüntetőt megöltek, ezreket pedig börtönbe zártak az utóbbi hónapokban.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik