Olimpia 2016 - Friss hírek

A Nemzetközi Antidopping Ügynökség reformokról beszél

wada
wada

Kész a reformokra Craig Reedie, a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) vezetője, aki ezt arra reagálva jelentette ki, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kedden azt mondta: világszerte felül kell vizsgálni a doppingellenőrzési rendszert.

Reedie a NOB teljes ülésén, Rio de Janeiróban úgy fogalmazott: a jelenlegi rendszer nem rossz, de lehet rajta javítani. Egyúttal visszautasította a Bachtól érkezett kritikát, amely szerint a WADA túl későn reagált az Oroszországot érintő doppingbotrányra.

McLaren-jelentés

A július közepén nyilvánosságra hozott McLaren-jelentés megállapította, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt. A WADA fővizsgálója, Richard McLaren emiatt a teljes orosz küldöttség kizárását javasolta a riói olimpiáról, erre azonban végül nem került sor.

Reedie szerint az sem volt hiba, hogy röviddel a riói játékok rajtja előtt hozták nyilvánosságra az úgynevezett McLaren-jelentést, mert úgy véli: az abban megfogalmazott eredmények olyan sokkolóak voltak, hogy azokat nem lehetett visszatartani.

Kedden, a NOB 129. teljes ülésének kezdetén Bach azt mondta, át kell gondolni a WADA működését. A német sportdiplomata ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB-nak korlátozottak a lehetőségei a doppingellenes harcban.

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik