Olimpia 2016 - Friss hírek

Kenderesi Tamás: lemondtak róla, mégis megmutatta

Itt van egy, a Bonyhád melletti szép nevű Aparhantban született fiú, aki minden nagyágyút – Michael Phelps, Cseh László Chad le Clos, hogy csak a legnagyobb neveket soroljuk – maga mögé utasítva, az egyéni legjobbját az előfutamok után másodjára is megjavítva, 1:53.96-al az első helyen jutott be a 200 méter pillangó döntőjébe. 19 évesen.

Mindezt egy olyan úszásnem, olyan távján, amelyet az úszók a 400 vegyes mellett talán a legkeményebb versenyszámnak tartanak.

A 200 pille végén lehetetlenség mosolyogva integetni. Még, ha csak 80 százalékon úszol, akkor is fújtatsz, mint a széthajtott ló.

Kenderesi Tamás ennek megfelelően épp csak a hüvelykujját volt képes felemelni, amit a BBC úgy értékelt: elég visszafogottan ünnepelt. Pedig csak éppen megpróbált oxigénhez jutni, visszatérni a földi életbe.

Első sikerek

Miután most itt  a szerkesztőségben és mindenki azt kérdezgeti, ki is ez a gyerek, bizton állítható, Kenderesi 2014-ben és azóta sem robbant be a köztudatba. Pedig akkor, 17 évesen bizonyította be egykori edzőjének először, hogy belőle bizony lesz Cseh Laci.

A legfontosabb láncszem:

facebook.com
Forrás: facebook.com

Tari Imre úszóedző éppen tíz éve dolgozik Kenderesi Tamással. Azóta, amióta pécsi kollégája lemondott róla, mondván, ebből a gyerekből “nem lesz egy Cseh László”. 

„Azért küldték hozzám, mert nem láttak benne fantáziát. Nem ő az első ilyen úszóm. Sokan leírják a sportolót, ha két versenyen nem hozza az eredményt. Pedig csak fel kell építeni a fiatalokat” – jegyezte meg Tari Imre az utanpotlassport.hu oldalon.

Hát bizony, a Pécsi Nonprofit Zrt –  versenyzőjéből lett.

Nankingban az év nyarán nyerte élete első olimpiai aranyát. Egyelőre ugyan “csak ifjúsági”, de olimpiai bajnok. Már akkor figyelemre méltó 1:55,95-öt úszott – jegyezzük is meg gyorsan, hogy a riói elődöntőkben csak heten úsztak ennél jobbat, ergo ezzel a két évvel ezelőtti idejével is döntős lett volna Rióban.

Újabb ékes bizonyítékként egykori edzőjének abban 2014-ben már meg is verte Cseh Lacit az országos bajnokságon. Aranyat akasztottak a nyakába 200 pillangón. 2015-ben is megismételte ezt.

Az ember azt hinné, ilyen eredmények után az elmúlt két évben Kenderesitől volt hangos a média. De nem. Mondhatni nem volt Fortuna kegyeltje.

Betegség, sérülés hátráltatta

Töretlennek tervezett fejlődése akkor tört meg először, amikor a 2015-ös úszó-világbajnokság előtt pár nappal mononukleózist állapítottak meg nála az orvosok. A vb ugrott, kihagyott pár hónapot.

Újra edzésbe állt, de a 2016-os év sem úgy indult, hogy ebből olimpiai döntő lesz. Még tavaly decemberben volt egy térdszalagszakadása, és bár a pillangó mégsem mell, ahol a lábtempónál komoly terhelést kap a térdízület, de azért akinek volt már ilyen, az el tudja képzelni a terhelhetőség határát. A térdben jelentkező fájdalom miatt elég alacsonyan van. Egy ideig szárazon edzett, de maximum a felsőtestre.

Kenderesi a nyári, londoni Európa-bajnokságon egy 1:55,39-es idővel és Cseh László és Viktor Bromer (dán) mögött harmadik hellyel már jelezte, újra itt van. Nem hajlandó letenni az álmáról.

Decemberben volt egy térdszalagszakadásom, ahhoz képest elég jól állok, nem? Azóta edzettem, mint az állat, ez az eredménye

– mondta vigyorogva a 200 pillangó számára fantasztikusan végződő elődöntője után és egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy a BBC szakírójának is tátva maradt a szája és azon sem, hogy Michael Phelps külön gratulált neki. Ezt nyilván még ő sem hitte volna.

A történet szerda hajnalban folytatódik. Pontosabban ér a finisbe. Akkor rendezik a 200 pille döntőjét. Cseh Lászlóval és Kenderesi Tamással. Arra nem vennénk mérget, hogy a döntőben is elsőnek csap a célba, mert ahhoz azért az elején emlegetett uraknak is lesz még egy-két szavuk, de figyelembe véve a 200 pillangó világélvonalának átlagos életkorát, azt azért leszögezhetjük, idő neki kedvez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik