Olimpia 2016 - Friss hírek

Hosszú a harmadik aranya után: Amit lehetett, azt elrontottam

Hosszú Katinka megállíthatatlan eddig a riói olimpián. Az Iron Lady a keddi versenynapon beáldozta a 200 méteres pillangóúszást a 200 vegyes döntője érdekében és milyen jól tette, ugyanis a vártnál talán valamivel szorosabb csatában ugyan, de újabb aranyérmet nyert. A harmadikat már ezen az olimpián. Erre legutóbb csak a példakép, Egerszegi Krisztina volt képes az úszók közül az 1992-es játékokon.

„Voltak céljaim Rio előtt és itt most nem az aranyakra gondolok, hanem azokra a technikai dolgokra, amiket szerettem volna megcsinálni.

Mindig akkor úszom jól, ha ezekre koncentrálok és nem a végeredményre. Pont ezen a 200 vegyesen nem tudtam úgy összerakni a dolgokat, mint mondjuk a 100 hátat.

Nem ez volt életem legjobb úszása, de pont ezért jó, hogy az elmúlt négy évben ennyit versenyeztem, mert így is arany lett belőle” – mondta Hosszú szerda hajnalban.

És hogy mivel nem volt elégedett?

Amit lehetett, azt sikerült elrontanom. A rajtot, két fordulót, egy kidelfinezést.

És az utolsó 25-ön már nem tartottam azt a ritmust, amit szerettem volna. Sajnos a végén néztem a brit lányt is, ez probléma, nem szabadott volna átnézegetnem a másik pályára. Akkor úszom a legjobban, ha arra koncentrálok, amit csinálok. 100 háton fogalmam sem volt, hogy nyertem, nem nézelődtem. De pont ezért jó, hogy ennyit versenyzem. Nem pánikoltam és sikerült odaérnem.”

getty
Fotó: Getty

Bár az elmúlt években gyakorlatilag uralja a női mezőnyt, arra még ő maga sem számított, hogy három aranyérmet fog nyerni Rióban.

Nem mertem három aranyra gondolni. Ha egy összejött volna azt aláírtam volna. Nem, mégsem írtam volna alá, mert szeretek versenyezni, de majdhogynem. Hihetetlen ez a három aranyérem.

A sajtótájékoztatóján megkérdezték Cseh Lászlóról is. A rutinos úszó nagy reményekkel utazott el Brazíliába, ám 200 pillangó egyébként fantasztikusan izgalmas döntőjében a hetedik lett. A már 21-szeres(!) olimpiai bajnok Michael Phelps nyert, Kenderesi Tamás harmadik lett.

Bármi is történt, ő egy kiváló úszó.

Rengeteg érmet nyert már nekünk, magyaroknak. Azt hiszem az történhetett vele, mint velem a londoni olimpián: túl nagy nyomást helyezett magára. Ha csak versenyzett volna és nem gondol az aranyra, akkor jobb lehetett volna. Bízom benne, hogy nem hagyja abba az úszást” – mondta Katinka.

A magyar úszóválogatott eddig négy éremnél jár Rióban, Hosszú három aranya mellett Kenderesi nyert bronzot. Ezzel a teljesítménnyel eddig a második legeredményesebb nemzet a magyar az Egyesült Államok mögött, az összesített éremtáblán pedig a harmadikak vagyunk.

Hosszú Katinka a szerdai versenynapon 200 méteres hátúszásban selejtez majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik