Olimpia 2016 - Friss hírek

Tényleg tiltott szer volt az olimpiáról kizárt kajakosok szervezetében

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) is cáfolja azokat a sajtóban megjelent állításokat, melyek szerint negatív lett a riói olimpiai csapatból kizárt két férfi kajakos doppingmintája.

A TV2 csütörtökön este a Tényekben arról számolt be, információik szerint Horváth Bence és Szomolányi Máté sem doppingolt, ez derült ki a nemzetközi doppingellenes szövetség laborjából megküldött mintákból.

Az MKKSZ pénteki közleménye ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a szervezet elnöksége augusztus elsejei ülésén az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát megváltoztatta, mert a MACS jelzése szerint közülük ketten atipikus doppingmintát adtak le.

Ezt az állásfoglalást az újabb vizsgálatok megerősítették, miután az egyik versenyző mintáját a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) referencialaboratóriuma is atipikusnak és erősen kockázatosnak minősítette

– hangsúlyozta az MKKSZ.

A két sportoló több atipikus mintát produkált, ez a MACS írásbeli – és Tiszeker Ágnes MACS-vezető által szóban is megerősített – állásfoglalása szerint azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben – áll a mostani közleményben.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak – ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is – ezért fegyelmi eljárás indult ellenük, és az elnökség döntése értelmében kikerültek az olimpiai csapatból. A két kajakos ellen a MACS nem indított eljárást.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az újabb vizsgálat az elnökség augusztus elején hozott döntésének helyességét erősítette meg, mert a WADA laboratóriumba kiküldött minta is atipikus lett, vagyis abban is megtalálták a tiltott szert. Innentől kezdve arra szeretném nyomatékosan megkérni a magyar sajtót, hogy tartózkodjon a felesleges hangulatkeltéstől, mert az sportolóink olimpiai eredményességére is negatív hatással lehet

– mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

A mi álláspontunk sem változott. Doppingeset egyelőre nincs, ezért eljárást sem indítottunk, de ami eddig atipikus volt, az nem változott át hirtelen negatívra, az továbbra is atipikus

– nyilatkozott az MTI-nek Tiszeker Ágnes, aki megerősítette, hogy az újabb elemzés “erősen kockázatosnak” minősítette az egyik versenyző mintáját.

A riói játékokon 15 magyar kajak-kenus versenyző áll rajthoz. Az ötkarikás regatta hétfőn indul és jövő szombatig tart.

Az ügy nyomán Horváth Bence és Szomolányi Máté került ki az utazók közül, a helyükre Molnár Pétert és Tótka Sándort nevezte Magyarország. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik