Olimpia 2016 - Friss hírek

Bíró Attila szerint csak kevés csapat tudja legyőzni Amerikát – a magyar az egyik

A magyar női vízilabda-válogatott fantasztikus győzelmet aratott hétfőn. Bíró Attila csapata az olimpiai negyeddöntőben 5-1-es hátrányba került, azonban innen tudott visszajönni a meccsbe, végül pedig a 8-8-as rendes játékidő után ötméteresekkel nyerni.

„Gratulálok a csapatnak. Nem azért, mert jól játszottunk, mert sajnos nem játszottunk jól, hanem mert 0-3 és 1-5 után is megvolt az a mentális erő és tartás bennünk, hogy vissza tudtunk jönni. Saját magunkat rángattuk ki abból a gödörből, amibe beleraktuk magunkat. A mérkőzés második felében jobban játszottunk, akkor már nem érdemeltünk volna vereséget. Az iksz igazságos volt, a büntető az már mindig egy lutri” – értékelte a meccset a szövetségi kapitány.

A vegyes zónában megérdeklődtük tőle, szerinte melyek voltak azok a fordulópontok, amelyeknek köszönhetően végül a magyarok nyertek.

A kapuscsere volt az egyik kulcs, fontos volt, hogy az ausztrálok elbizonytalanodtak. A másik pedig az, hogy támadásban Bujka Barbara vezérletével kicsivel több fórt tudtunk kiharcolni és pontosabbak is voltunk, mint az első félidőben.

Gangl Edina maga jelezte, hogy jöhet a csere 1-5-nél. Vajon ez előre megbeszélt váltás volt?

Edina saját döntése volt a kapuscsere. Nem voltunk még ilyen helyzetben, nem jellemző rá, de úgy gondolom jól alakult. Mind a két kapusunk szuper.

Bujka Barbara kapta a fújásokat rendesen a meccs első felében, de Bíró Attila szerint van akkora klasszis, hogy ez nem zavarta meg és ő lett végül az egyik főszereplő.

„Mindig véleményes és annyira szubjektív dolog ez a kontra-kiállítás dolog, hogy nehéz megítélni, még nekünk a kispadon is. De elől és, ami a fontosabb, védekezésben is nagyon jól játszott. Nem ezen a mérkőzésen lett világklasszis, eddig is az volt.”

Az elődöntőben a címvédő Egyesült Államok következik, amely eddig játszi könnyedséggel vette a mérkőzéseket. A legszorosabb meccsükön is öt góllal nyertek, épp a magyarok ellen.

Két-három olyan csapat van az olimpián, akik képesek megszorítani, megverni az amerikaiakat, mi vagyunk az egyik. Megvan a fejemben a taktika, igazából az lesz a fontos, hogy felszabadult játékkal nekik essünk. Ellenük már nem fér bele, hogy 0-3 vagy 1-5 az állás.

Tóth Ildikó szerint nem pánikoltak egy pillanatig sem a meccsen, még 1-5-ös állásnál sem.

„Nagyon jól felkészültünk belőlük, és az elején valamelyest a védekezésünk nem volt a topon. Ezt tudtuk feljavítani, majd Kasó Orsolya beállt, jól védett, le a kalappal előtte. Csapatmunka volt ez a javából. Kilátástalannak nem tűnt egyszer sem a helyzet, a félidőben az hangzott el, hogy védekezzünk, szedjük össze magunkat. Gólokat tudunk lőni, magyarok vagyunk, az bennünk van. A végére sikerült rendezni a sorokat, a mi akaratunk érvényesült, ők pedig ezt nem bírták el.”

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik