Olimpia 2016 - Friss hírek

Lőrincz Viktort elkeseredésében sírni látni, torokszorító látvány

Lőrincz Viktornál, a magyar birkózó-válogatott 85 kilogrammos versenyzőjénél hétfőn este eltörött a mécses. A küzdelme után könnyeivel küszködve magyarázta, hogyan csalta el a szőnyegre vezényelt, kirgiz Kochkor Kulmatov bíró – jegyezzük meg ezt a nevet -, de még inkább az orosz pontozóbíró és a zsűriasztalnál ülő szlovén szőnyegelnök az olimpiai bronzérmét. Nem túlzás a jelző. Tényleg elcsalták.

Most akkor szabálytalan volt, vagy nem?

2:08-nál megintette a kirgiz mérkőzésvezető Lőrinczet és térdelő helyzetbe küldte. A német Denis Kudla kiemelte, de Lőrincz bal kezével, jól láthatóan ellenfele válla alatt visszafogott, eltartotta, mire a német leejtette.

m4sport.hu
Forrás: m4sport.hu

A mérkőzésvezető állásból folytatást intett – helyesen, mert a szabály szerint csak azt kell büntetni, ha könyök alatt támaszt vissza a birkózó. Kulmatov nem is adott büntetést, de a szőnyeg szélén álló orosz pontozóbíró jelzett, amire a kirgiz megállította a mérkőzést, majd a szlovén szőnyegelnök szabálytalan fogás miatt újabb intést adott, amivel egyúttal két büntető ponttal sújtotta birkózónkat.

Érdekes módon ennél a parterhelyzetnél kísértetiesen ugyanaz játszódott le, de most senkit sem zavart, hogy miközben Kudla kiemelt, Lőrincz ismét váll alatt visszafogott.

Az a helyzet, hogy a kötöttfogású birkózás egy szempontból tökéletesen hasonlít a víváshoz: csak az érti, látja, mi történik, aki valaha viszonylag magas szinten művelte a sportágat. De a szőnyeg világa tán még rosszabb is, mert míg a vívás szép csendben világsporttá vált, addig a kötöttfogású birkózás megmaradt az exszocialista blokk játékának, mi több, a sportág számos, apró-cseprő szabályváltozása, a bírói felfogások különbözősége miatt végképp csak az érti, aki aktívan benne is van.

A hétköznapi ember csak annyit lát, hogy két izzadságtól csatakos ember – mint a szarvasbikák bőgéskor – nekifeszül és hat percen át gyömöszöli egymást.

Lőrincz Viktor esetében azonban olyan kapitális bírói hiba történt (bővebben jobbra a keretesben), ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Lőrincz akkora sportember, hogy Sike András szövetségi kapitány hiába jelezte, a videóbírót mégsem engedte kikérni. Érezte magában az erőt arra, hogy 0-2-ről megfordítsa a meccset.

Volt ebben ráció, mert a német már egy perc után annyira besavasodott, elkészült az erejével, hogy a birkózó a szakzsargon szerint a “seggén keresztül” is vette a levegőt. Így Lőrincz hihetetlen akaraterővel, álló helyzetből – minél nagyobb a súlycsoport, ez annál ritkább – hajtott végre ellenfelén két pontos akciót, majd miután végre a németet is megintették másodszor, elhúzott 3-2-re.

Azonban 24 másodperccel a vége előtt bírói intéssel kiegyenlíteni és végső soron annak a javára eldönteni a találkozót, aki hat percen keresztül nem volt képes akciót végrehajtani, mégis kapott ajándékba három pontot, több, mint gusztustalan. Csalás.

A végeredményt még a tárgyilagos spiegel.de is meglepetésnek nevezte. A lap kiemeli, hogy 2008 óta nem volt kötöttfogású érme a német kötöttfogású birkózásnak, és nem is várták, hogy Rióban lesz, különösen nem a 21 éves német Denis Kudlától.

Még érdekesebb, hogy a német sportoló a vigaszágon az iráni Akhlaghit épp úgy akció nélkül, intéssel múlta felül, mint ahogy a mi versenyzőnket, illetve, hogy az olimpia birkózószámának vezetőbírója egészen véletlenül német…

Emlékezzünk rá, a londoni olimpia után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága azt javasolta, hogy az emberiség legősibb sportját, a birkózást vegyék le a 2020-as olimpia műsoráról .

Ha valaki furcsának találta volna ezt, hát itt a magyarázat, hogy miért. A sportág folyamatosan vágja maga alatt a fát.

Óvni nem lehet, de azért a szövetség és a MOB jelzi aggályait.

„Lőrincz Viktor augusztus 17-i, a riói olimpián, a kötöttfogás 85 kilogrammos súlycsoportjában, a bronzéremért vívott mérkőzése a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt. Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született. A nemzetközi szövetség (UWW) hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. Ennek ellenére a Magyar Birkózószövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, egyben érmeseként tisztel.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik