Olimpia 2016 - Friss hírek

“Amit a bírók Lőrincz Viktorral csináltak, az szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek”

A világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén a Rio de Janeiró-i olimpián.

Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni”

– mondta a Kossuth Rádióban a világ legjobbjának 2014-ben megválasztott Péteri László. Állítja, amit a bírók csináltak, az szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek.
Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.

A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre

– vélekedett Péteri.

Mint mondta, Lőrincz maximálisan betartja a szabályokat, a bírókat pedig tiszteli.

Összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német, a honfitársainak hétfőn még nem volt érmük a sportágban, a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen

– mondta.

Hozzátette, nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált az esethez.

A magyar bíró arról is beszélt, hogy szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni:

A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába.

Lőrincz Viktor bátyja, Tamás a 66 kilósok között kedden a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól.

Péteri szerint

a tajvani bíró kellőképpen támogatta ítéleteivel a dél-koreai versenyzőt, ez pedig érezhetően megzavarta Tamást.

Péteri László azt is elmondta, két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére miért nem tevékenykedhet a Rio de Janeiró-i olimpián: a tavalyi teheráni világkupaversenyen ő volt a vezetőbíró az Oroszország-Azerbajdzsán döntőn, amelynek egyik mérkőzésén egy orosz világbajnok birkózót szabálytalanság miatt – jogosan, az összes bírókollégájával egyetértésben – leléptetett.

Az UWW alelnöke ezt “nem fogadta örvendezve, és azóta minden alkalommal, amikor szóba került a nevem, nemleges választ adott”. Az alelnök állítólag azzal indokolja döntését, hogy másoknak is esélyt kell adni, olyanoknak, akik még nem bíráskodtak olimpián.

Ott kellene lennem, ez kétségtelen. Az utolsó kvalifikációs versenyen a bíróbizottság elnöke biztosított is, hogy ott van nevem a listán

– mondta Péteri.

Elárulta, hogy a 2013-as év legjobbjának választott horvát bíró is közreműködött az említett orosz-azeri mérkőzésen, és őt is elmarasztalták.

A magyar mérkőzésvezető szerint, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt:

A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik