Olimpia 2016 - Friss hírek

Imre Géza olimpiai ezüstérmes egy drámai asszó végén

A Honvéd 41 éves párbajtőrözője, aki már 1996-ban (!), Atlantában egyéni bronzérmet szerzett, azután jutott az olimpia döntőjébe, hogy tavaly 40 évesen világbajnok lett egyéniben.

A rendkívül szimpatikus Imre Géza nagyszerű vívással menetelt a döntőig Rióban, alább visszaidézzük. A dél-koreai Park volt az ellenfele a döntőben.

A magyar párbajtőrözőé volt az első találat, majd a második is, aztán 2-1 után jött egy együttes (3-2). Megfontoltan, óvatosan támadgatott a koreai, Imre jól védte magát, együttes találatokkal ment előre az asszó.

5-5-nél egyenlített a kellemetlen stílusú Park, de Imre azonnal visszavette a vezetést, sőt, 7-5-re megint elment ellenfelétől. 8-6-ra alakult az állás az első harmad utolsó pillanatában, ezzel a két tus előnnyel lehetett tovább taktikázni.

A szünetben nem kérte edzője tanácsát Imre Géza, higgadtan várta a folytatást. A koreaié volt az első találat, kezdeményezőbb is volt, de jött egy együttes (9-8). 2 perccel a harmad vége előtt 9-9-re módosult az állás, nem sikerült védeni.

De nem engedte át a vezetést (10-9) az ázsiainak, sőt, 11-9-re megint elhúzott, kezdett erősebben verni a szívünk.

Majdnem egy percig nem történt aztán semmi, de jött egy közbeszúrás, 12-9!

És támadott a koreai, közbeszúrt Imre, 13-9! Itt ért véget a második harmad.

A második szünetben már egyeztetett edzőjével, DancsháziNagy Tamással a magyar vívó.

Lehet, hogy akkor is egyedül kellett volna maradni?

Ugyanis a harmadik harmadban sorozatban 5 tust kapott 14-10 után Imre, a dél-koreai vérszemet kapott, és végül megnyerte az asszót, ezzel az olimpiai bajnoki címet.

Imre Géza így nyilatkozott a helyszínen a döntő után (BŐVEBBEN ITT LEHET ELÉRNI):

Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, meg aztán megpróbáltam elindulni, hátha megzavarom. Egyet adtam is belőle, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be és végén még szerencsém se volt, elszúrtam a karja alatt valahol a beguggolásnál. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok. De úgy látszik, valaki azt akarja ne legyek, csak ezüstérmes. Ezzel együtt kell élnem.

KORÁBBAN:

Imre Géza három győzelemmel masírozott be a férfi párbajtőrözők elődöntőjébe a riói olimpián. A 41 éves vívó első ellenfele a kolumbiai John Edison Rodriguez volt, majd jöhetett a Boczkó Gábor elleni nyolcaddöntő, valamint a négy közé jutásért az észt Nikolai Novosjolov elleni asszó.

Az elődöntőben:

Az elődöntőben az a Gauthier Grumier volt az ellenfele, aki egyesben volt ezüstérmes, csapatban pedig négyszer is aranyérmet világbajnokságon.

A két balkezes vívó összecsapáson az első tus együttes volt, majd az első tiszta találatot Imre Géza szerezte. Az első három percben még négy együttes mellett két magyar tus született, így 8-5-re vezetett Imre.

A második három percben három tiszta találatot is bevitt a francia, kicsit több mint egy perc alatt, így kiegyenlített 9-9-re. Az együttes találat után jött két nagyon fontos magyar pont, amellyel 12-10 volt ide. Honfitársunk ekkor három pontra volt a döntőbe jutástól, így a három együttes találattal ez meg is lett neki!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik