Olimpia 2016 - Friss hírek

Rio 2016: győzelemmel rajtolt a női pólóválogatott

Az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott a férfiak hasonlóan reggel 9 órakor csobbant medencébe az első mérkőzésén. A mieink első ellenfele az kínai válogatott volt, akit az utóbbi években világversenyen nem tudott legyőzni nemzeti együttesünk.

Az első két negyed kiegyenlített játékot hozott, majd a nagyszünet után sikerült eldönteni a mérkőzést. A harmadik nyolc perc során 6 gólt dobott a válogatott, főleg Czigány Dóra volt elemében, aki négyszer vette be a kínai kaput. A magabiztos vezetés tudatában még az is belefért, hogy a negyedik negyedet egy góllal a kínaik nyerjék.

A folytatásban nem lesz könnyű dolgunk, a következő ellenfelünk csütörtökön Spanyolország lesz.

Kína nagyon nehéz ellenfél, amelyet a magyar válogatottnak az elmúlt két és fél évben nem sikerült legyőznie. Egyrészt emiatt is örülök a győzelemnek, másrészt nagyon fontos volt a jó kezdés az olimpián, harmadrészt pedig adhat egy olyan önbizalmat a következő mérkőzésekre, amely kell a csapatnak

– nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány.

Ilyen értelemben jó is a sorsolás, mert a spanyol csapatot egy fokkal erősebbnek érzem, az amerikait meg nyilván, ezért remélem, lépéséről lépésre tudjuk majd összerakni a játékunkat

– tette hozzá a szakember.

 

Eredmény, Női vízilabda, B csoport, első forduló

Kína – Magyarország 11-13 (2-2, 4-4, 3-6,, 2-1)

IV. negyed

5-8. PERC: Kiváló magyar védekezés után a kínai eldobta a labdát, így kiállították, Bíró Attila pedig időt kér. Ez nagyon kellett, Takács zúdította be a léc alá, újra hárommal megyünk (10-13). Újabb nagyszerű védekezés a mieink részéről, ráadásul kapunk is egy fórt. Ezért nagyon kár, szinte rögtön eladtuk a labdát. Mindkét oldalon hiba csúszik a támadásba, de nincs baj, legalább megy az idő. Megint kettő az előny, szép gólt lőtt a kínai átlövő (11-13). Megint ők jöhetnek, mert kiszórták Antalt. Gyorsan elszórták, jól van ezt megnyertük. Az utolsó lövés kimarad, de a lényeg, hogy 13-11-re nyertük a nyitómeccsünket. Szép volt, lányok!

1-4. PERC: Most a mieink voltak gyorsabbak, de az első támadásunkat az utolsó negyedben egy távoli lövéssel tudtuk befejezni. Kínai emberelőny, de Gangl és a kapufa közös erővel hárított. Remek magyar labdaszerzés és kínai kiállítás, de a megúszó Antal lövését a kapufára tolta a kapus. Gangl is bemutat egy szép hárítást, sajnos a támadásunk után Keszthelyi mellé bombázott. Niu Guannan átlőtte a magyar falat, így feljönnek két gólra (10-12). Magyar fór, de rövidre tartó lövést védte a kínai hálóőr.

III. negyed

5-8. PERC: Jó magyar blokk a kínai kísérlet után, gyönyörű összjáték után pedig Keszthelyi parádés megoldással háromra növeli az előnyt (7-10). Időt is kérnek az ázsiaiak. A bejátszás után a center fölé húzta, a túloldalon pedig kínai kiállítás és magyar időkérés. Már négy ide, Czigány senkitől sem zavartatba lőtt a léc alá (7-11). Gyorsan jön a válasz, Zhang Weiwei bődületes góljával (8-11). Nagyszerű labdaszerzés után megúsztunk, Czigány pedig visszaállítja a négygólos különbséget (8-12). Kaptak egy fórt, gyorsan be is lőtték az alsó sarokba (9-12). Kontra a kínai center ellen, de újabb gól már nincs. Három góllal vezetünk a záró felvonás előtt.

1-4. PERC: Csak a szokásos, megint ők hozták el a labdát. Csabait ki is szórták, a gyors passzok után pedig Mei Xiaohan megszerzi a vezetést Kínának (7-6). Sokáig nem vezettek, Antal a kapura segítségével 17 másodperc után ki is egyenlít (7-7). A kínai lövés után Gangl védett szépen, de sajnos a magyar támadásnál kontrát fújtak. Szép magyar labdaszerzés után sajnos pontatlanok voltunk a kapujuk előtt. Antal megint nem hagyta elvégezni a szabaddobást, de tiszta lövőhelyzetben mellé lőtték. Na, újra vezetünk! Elváltották magukat a kínaiak, Czigány pedig szép gólt lőtt (7-8). Már kettővel megyünk, újabb Czigány-gól (7-9).

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Tóth Ildikó (b) mellette a kínai Szung Tung-lun (k), Jang Csün a riói nyári olimpia nõi vízilabdatornáján a B csoport elsõ fordulójában játszott Magyarország - Kína mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

A félidőben 6-6 az állas, ahogy az várható volt, nagyon kemény ellenfél a kínai válogatott. 

II. negyed

5-8. PERC: Itt is, ott is kontrát fújnak. Kisteleki ellen szabálytalankodnak, a megítélt büntetőt pedig Keszthelyi bevágta (4-5). Kistelekit kiküldik a sporik, azonnal időt kérnek a kínaiak. Ezt nem cifrázták túl, Niu Guannan dobta be a rövid sarokba (5-5). Se szabaddobás, se kiállítás a kínai kapu előtt, így ők jöhetnek. Sokáig náluk sem volt a labda, de a Tóthnak betett labdára jól lépett ki a kapus. Nagyon kapkodó a játék, időt is kér a magyar kapitány. Kapun kis egy fórt, szépen járattuk, majd Keszthelyi dobta be a hosszú felsőbe (5-6). Antal nem engedte elvégezni a szabaddobást, ezért kiküldték, az utolsó másodpercben pedig Ma Huanhuan bepattintotta (6-6).

1-4. PERC: A ráúszást ezúttal is ők hozták el, tanácstalanok voltak támadásban, csak a vége eresztettek el a gyenge lövést. Mi is a támadóidő végéig húztuk, de az ejtés a kapufán csattant. Már a második öt4-5méteresüket kapják, ezúttal Garda szabálytalankodása után. Ezt is belőtték, de Bujka azonnal egalizált a túloldalon (3-3). Újfent egy gyenge ejtéssel próbálkoztak, de Ganglt nem tudták meglepni. Szép a bejátszás Bujkának, aki a kiúszó kapus felett a hálóba dobta a labdát (3-4). Remek magyar labdaszerzés, de Bujka szabálytalansága miatt rögtön kontrát fújnak. A vérszegény kínai kísérlet után Keszthelyi húzását védte a kapus. Most lőttek egy jót, be is akadt (4-4).

I. negyed

5-8. PERC: Emberelőnyben letépték a magyar játékosról a ruhát, mégsem fújtak újabb kiállítást, így jöhettek a kínaiak, de Gangl védte a távoli próbálkozást. A sarokdobás után kontrát ítéltek, az ellentámadásból pedig Tóth vette be a kaput (1-2). Jó a védekezésünk, távoli ejtéssel próbálkoztak, de Ganglnek ez csemege. Sajnos Szűcs ejtése is pontatlan, a bejátszás után pedig ötméteres nekik, Zhao Zihan nem hibázta el (2-2). Pontatlan volt a bejátszás Bujkának, de a kínaik is gyorsan elszórják. Tizenegy másodperccel a vége előtt magyar fór, de Bíró Attila időt kér. Az utolsó másodpercben Kisteleki ellőtte, de Yang Jun kitolta a rövid alsóból. 2-2 az első nyolc perc után.

1-4. PERC: A ráúszást a kínaiak hozták el, azonnal ki is küldték Menczingert a játékvezetők. Előnyben Wang Xinyan lőtt, de Gangl védeni tudott, utána pedig megszereztük a labdát. Azonnal kaptunk mi is egy fórt, de Bujka lövését hárította a kapus. Gól továbbra is, mivel mindkét oldalon védeni tudtak a kapusok. Nagyszerű magyar labdaszerzés után kiküldtek egy kínait, Takács pedig nem hibázta el a ziccert (0-1). Szűcs kiállítása után hiába védekeztünk szorosan, Ma Huanhuan bevágta a jobb sarokba (1-1).

Köszöntöm a kedves olvasókat! Perceken belül kezdődik a női vízilabda-válogatott első mérkőzése a riói olimpián. Hajrá, magyarok!

Előzetes:

Kedden a női vízilabda torna is elkezdődik a riói olimpián. Az Európa-bajnok magyar női válogatott első ellenfele helyi idő szerint reggel 9 órától Kína lesz. Sajnos jó emlékünk nincs az ázsiai válogatottról, a tavalyi kazanyi világbajnokságon ugyanis egy örült meccsen kikaptunk tőlük 9-8-ra, pedig az utolsó negyedben vezettünk két góllal is.

Azóta viszont nagy változáson ment át a nemzeti együttes. Merész András helyére érkezett a szövetségi kapitánya posztra Bíró Attila, aki első nagy tornáján rögtön kontinensbajnoki címig vezette a válogatottat Belgrádban még januárban.

Nagyon fontos lenne a jó rajt, a csoportban ugyanis a londoni játékok legutóbbi aranyérmese, az Egyesült Államok, valamint ezüstérmese, Spanyolország szerepel még a csoportban.

A női vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina, Kasó Orsolya

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik