Olimpia 2016 - Friss hírek

40.000 dollárt gyűjtöttek össze a befutónál tiltakozó Lilesának

Feyisa Lilesa a kenyai Eliud Kipchoge mögött második helyen futott be a célba, így ezüstérmet szerzett Etiópiának maratonfutásban a riói olimpián.

A sportoló a befutónál, az eredményhirdetéskor, a dobogóra állva, és a sajtótájékoztató idején is keresztet formált a karjaiból, hogy ezzel tiltakozzon az etiópiai népirtás és kegyetlenkedés ellen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata tiltja a politikai megnyilvánulást, vagy tiltakozást a játékok alatt, a szervezet jelenleg információkat gyűjt az esetről.

Honfitársai mindenesetre hőstettnek vélték a cselekedetet, így adománygyűjtésbe kezdtek és össze is gyűlt 40.000 dollár, melyet Lilesa és családja menedékjogának megszerzésére fordítanak – írja a BBC. A kaliforniai kezdeményezésre 10.000 dolláros plafont lőttek be az adománygyűjtők, de ezt egy óra alatt túlszárnyalták. Eközben egy etiópok által felbérelt jogászokból álló csapat útnak indult Rio de Janeiróba, hogy a sportoló felesége és két gyermeke menedékjogának megszerzését készítse elő az Egyesült Államokban.

A Human Rights Watch adatai szerint az etióp biztonsági erők 400 tüntetőt megöltek, ezreket pedig börtönbe zártak az utóbbi hónapok tüntetéseinek következtében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik